Wat bepaalt de smaak van jouw voedsel
Wat bepaalt de smaak van jouw eten? Kruiden? De saus? Het antwoord zal je verbazen, maar het is eigenlijk de verpakking! Ook al eet of drink je die waarschijnlijk niet op, het bepaalt toch 50% van de smaak! Slechts de helft van de smaak wordt bepaald door de ingrediënten (C. Spence). In deze blogpost leggen we uit hoe neuromarketing de smaak van jouw eten beïnvloedt!
Hoe kan verpakking smaak beïnvloeden?
Al ooit eens aan een cola-flesje gelikt? Waarschijnlijk niet, moest je dit toch ooit geprobeerd hebben zal je gemerkt hebben dat dit vrij smaakloos is. Hoe kan dit dan de smaak van jouw voedsel beïnvloeden?
Hiervoor moeten we kijken naar wat men noemt multisensorische integratie. Multisensorische integratie zorgt ervoor dat het centrale zenuwstelsel de prikkels die jouw verschillende zintuigen ontvangen, kan integreren tot een samenhangend geheel.
Dit gaat echter ook over de manier waarop verschillende zintuigen met elkaar samenwerken en elkaar kunnen beïnvloeden. Een makkelijk te begrijpen voorbeeld is hoe het ruiken van iets vies, plots jouw eten minder smakelijk maakt (reukzin beïnvloedt smaakzin).
Hoe Coca Cola dit merkte
Enkele jaren terug lanceerde Coca Cola een campagne omtrent de uitsterving van ijsberen. In die periode verkochten ze tijdelijk witte blikjes in plaats van rode. Direct vloeide er klachten binnen van klanten die beweerde dat hun cola opeens anders smaakte.
Ze hadden gelijk, de cola in het witte blikje smaakte inderdaad minder zoet dan cola uit een rood blikje. Ook al had de cola in allebei de blikjes exact dezelfde samenstelling.
Ook popcorn blijkt zoeter te smaken uit een rode verpakking. Het zicht kan dus onze smaakzin beïnvloeden.
Aanvoelen van verpakking
Zelfs de kleinste details, zoals bijvoorbeeld hoe verpakking aanvoelt, maakt een verschil in hoe wij de smaak ervaren.
Zo hebben bijvoorbeeld Piquereas-Fiszman en Charles Spence kunnen aantonen dat een bischuitje knapperiger smaakt wanneer het uit een ruw aanvoelende verpakking komt.
Enkele jaren terug heeft men ook gevonden dat bittere koffie, uit een beker met hoekig patroon op de buitenkant, bitterder smaakt dan diezelfde koffie uit een beker met een gerond patroon.
(Thomas van Rompay - Embodiment in multisensory packaging design, 2019, Universiteit Twente).
Hoe zal dit gebruikt worden?
Het feit dat producenten hun product anders kunnen laten smaken louter door alleen de verpakking te veranderen, geeft hen veel mogelijkheden. Hier een paar voorbeelden:
Gezonder eten
Producenten kunnen hun voedsel gezonder maken door minder ongezonde zoetstoffen te gebruiken in hun product. En dit te compenseren door enkel hun verpakking te veranderen zodat de smaak even zoet blijft.
Aardbeienmousse uit een witte verpakking smaakt 10% zoeter dan uit een zwarte verpakking. Door enkel de kleur te veranderen zou je aardbeienmousse dus 10% gezonder kunnen leveren, met minder zoetstoffen maar toch dezelfde smaak.
Besparen op ingrediënten
Wil je bijvoorbeeld als cinema besparen op poedersuiker? Gebruik dan rode in plaats van witte popcorn-dozen. In rode verpakking smaakt popcorn namelijk zoeter waardoor je minder poedersuiker hoeft te gebruiken,
Heineken heeft dit soort principes toegepast om hun bier bruizender te maken op een laag budget, zonder hun samenstelling te veranderen.
Gebruik op websites
Ook in webdesign kan multisensorische integratie een interessante rol spelen. Hier zal ik in een komende blogpost dieper op ingaan. Ik wou eerst een artikel over voedselverpakking doen, om jou kennis te laten maken met een ander interessant aspect van neuromarketing in jouw dagelijks leven.
Meer weten?
De invloed van verpakking op onze smaakzin is een onderwerp waar veel onderzoek naar is gedaan. Dit kan ik moeilijk in een blogpost samenvatten, mijn taak was ook enkel om jouw als trouwe bloglezer te laten kennismaken met een extra aspect van neuromarketing in jouw dagelijks leven.
Moest je meer interesse hebben verwijs ik je graag door naar de werken van Charles Spence en Thomas van Rompay. Beide hebben interessante studies geleverd over dit onderwerp.