Wanneer is een website verouderd
Een verouderde website is praktisch nutteloos. Mensen bekijken hem niet meer, hij wordt amper gevonden op Google en geeft ook een slechte indruk van je bedrijf. Als je één of meer punten in deze checklist herkent op jouw website, moet je eens een berichtje sturen, dan bekijk ik graag even hoe we dat gaan oplossen.
Niet aangepast voor mobiel
Is je website nog niet aangepast voor mobiel? Dan loop je een groot deel van je potentiële bezoekers mis. De websites de dag van vandaag zijn allemaal responsive (of dat zou toch zo moeten). Dit wil zeggen dat de website meeschaalt met de schermgrootte van de gebruiker.
Hierdoor ziet je website er goed uit op zowel laptop, desktop, mobiele gsm, TV, smart-watch...
Doe zelf de Google Test en kijk of je website mobielvriendelijk is.
Maximum breedte voor content
Vroeger was het populair om al je content, foto’s en tekst in een onzichtbaar kader van ongeveer 900 pixels breed te plaatsen, en deze dan te centreren.
Dit had als voordeel dat je op desktop alles kon lezen, zonder je ogen of hoofd teveel te draaien.
Maar omdat dit er ouderwets uitziet, is het tegenwoordig beter om heel de schermbreedte te gebruiken en enkel een maximum-breedte te gebruiken wanneer dit echt nodig is. Bijvoorbeeld bij blogs, nieuws-websites, of grote blokken tekst. Zo zie je op moderne websites vaak foto’s of banners die de hele breedte innemen en vervolgens zit de hoofd-content wel in een onzichtbaar kader van 900 pixels, zoals bij deze blog. ;)
Gebroken afbeeldingen of links
Staat ergens op je website dit symbool: of verwijs je ergens naar een pagina die niet meer bestaat? Grote kans dat je website dan aan vernieuwing toe is.
Adobe Flash of Silverlight
Adobe Flash en Silverlight zijn echt niet meer van deze tijd. Deze plug-ins zullen vaak niet meer werken en als ze dat wel doen zijn ze zeer ongebruiksvriendelijk. Elke website zou standaard gebruik moeten maken van HTML5, wat de laatste versie is van de meest gebruikte codetaal op het internet.
Alleen maar tekst
Waarschijnlijk herken je dit bij jezelf: Je zoekt op Google op een bepaald onderwerp en komt uit op een website vol met tekst. Hoelang blijf je daarop? Inderdaad, maximum tien seconden.
Overschat de tijd dat mensen doorbrengen op je website niet! We worden steeds ongeduldiger en willen steeds sneller antwoorden op onze vragen. Maak dus dan ook gebruik van afbeeldingen en infographics die de vraag van jouw bezoeker in een oogopslag beantwoorden.
Je hebt geen beheersysteem
Moet je voor de kleinste aanpassing een mail sturen naar je webontwikkelaar en wachten totdat hij of zij de aanpassing uitvoert, om vervolgens een factuur te krijgen?
Dan mis je waarschijnlijk een CMS. Met een Content Management System kun je makkelijk zelf kleine aanpassingen doen op je website zonder technische kennis nodig te hebben. Aangezien je vaak verse content moet hebben op je website is zo een CMS dus ideaal.
Geen social media
Is er geen spoor te bekennen van Facebook, Twitter, LinkedIn of andere social media? Dan loopt je website drastisch achter.
Er is geen actie
Wat is het doel van jouw website? Zet jouw website je bezoekers wel aan om iets te doen? Oude websites hadden louter de bedoeling om als visitekaartje te dienen. Bezoekers werden niet aangezet iets aan te kopen of contact op te nemen.
Dat is natuurlijk verloren webruimte!
Doe de check!
Misschien denk je nog steeds ‘Oh, mijn website van is nog goed genoeg hoor’... Stuur voor de zekerheid de link even door en dan laat ik je weten of dit wel echt zo is.