NDVibes - Blog
5 neuromarketing tricks uit jouw dagelijks leven

5 neuromarketing tricks uit jouw dagelijks leven

Je staat er niet bij stil maar elke dag word je omringd door marketing, van ‘s morgens wanneer je opstaat, tot je ‘s avonds weer gaat slapen. Digitale marketeers schatten dat de gemiddelde persoon per dag ongeveer 4000 advertenties ziet (Jon Simpson, Forbes). Vandaag op mijn blog een lijstje van 5 neuromarketing technieken die merken in hun advertenties of branding toepassen om jou te verleiden.

13 Feb 2019

1. Vorm van een Coca Cola-flesje

Het eerste punt gaat over hoe sommige producenten hun product verpakken. Mensen hebben een bepaalde neiging om overal menselijke vormen, gezichten of eigenschappen in te herkennen.

Coca Cola Bottle Het principe om menselijke eigenschappen in producten weer te geven – ook personificatie of antropomorfisme genoemd – zorgt ervoor dat consumenten zich meer emotioneel verbonden voelen met een product of merk (Darren Bridger – Neuro Design).

Dit wordt bijvoorbeeld veel in de auto-industrie toegepast. Aan de hand van de koplampen en het rooster wordt vaak een menselijk gezicht nagebootst. Een Volkswagen Kever is hier een mooi voorbeeld van. Denk maar eens terug aan de kinderserie Herbie uit de jaren tachtig!

Een ander mooi voorbeeld is de vorm van een cola-flesje. Deze is zo ontworpen om de uitlijning van een vrouwelijk lichaam na te bootsen (Thomas Van Rompay - On the Embodied Origins of Product Perception and Sensory Evaluation, Universiteit Twente). Ook het parfummerk Jean Paul Gaultier lijkt dit principe toe te passen met hun zeer typerende flesvorm.

2. Blauw en oranje op filmcovers

Waarschuwing: Once you see it, it can’t be unseen. En je gaat er bij elk bioscoop bezoek op letten! Blade Runner, Kong Skull Island, Beauty and the Beast… allemaal totaal verschillende films, toch hebben ze elk een ding gemeen. Het gebruik van blauw en oranje op hun covers en posters.

Blauw en oranje filmposters

Blauw en oranje is bij uitstek de meest gebruikte kleurcombinatie op de covers en posters van films. Hier een lijstje van enkele blockbusters die van deze kleurencombinatie gebruik maken:

  • Blade Runner
  • Kong Skull Island
  • Beauty and the beast
  • Wonder women
  • Interstellar
  • Justice League
  • Victor Crowley
  • Scorched Earth
  • Robin Hood
  • Submergence

De lijst kan eindeloos blijven doorgaan. De reden waarom deze twee kleuren zo populair zijn in de filmindustrie?

Dat blauw en oranje goed samenhoren is simpele kleurentheorie. Twee complementaire kleuren geven namelijk een mooie combinatie. Buiten dat zijn blauw en oranje sowieso al de meest voorkomende kleuren in films. Oranje staat het dichtst bij de verschillende huidskleurtinten van de acteurs, en omdat de lucht blauw is komt deze kleur uiteraard ook in veel scènes terug.

Ook associëren we blauw en oranje met typische filmthema’s zoals vuur en ijs, aarde en lucht, dag en nacht, lucht en zee… Wat het dus de ideale combinatie maakt voor posters en covers.

Overtuigen met neuromarketing – Dion van der Vaart

3. Restaurant menu's

Restaurants zijn uiterst geschikte plekken om neuromarketing principes te testen. Het is makkelijk designs van menu-kaarten, aanbiedingen en prijzen aan te passen.

Hier enkele tips die goed geïnformeerde restaurants gebruiken op hun menu:

  • Geen euro-symbool: Het euro-symbool weglaten (275.00 i.p.v €275.00) is een goede en veelgebruikte tactiek om een klant te laten vergeten dat hij geld aan het uitgeven is. Een korter weergegeven prijs lijkt ook goedkoper dan een lange versie, 275 lijkt bijvoorbeeld goedkoper dan 275.00 EUR.
  • Duur gerecht eerst plaatsen: Door een duur gerecht eerst te plaatsen creëer je een anker waardoor al de gerechten eronder goedkoper gaan lijken.
  • Voorkom gebruik van een stippellijn: Wat je zeker moet vermijden – maar wel nog vaak ziet – is een stippellijn van het gerecht naar de prijs. Op die manier leid je het oog van de klant naar de prijs en leg je daar de focus. Dat wil je uiteraard vermijden!
  • Voorkom gebruik van kolommen: Als je prijzen in een kolom plaatst krijg je het risico dat klanten het goedkoopste item uit de kolom gaan pakken. Een slim restaurant menu is ontworpen zonder kolom-structuur.

4. Lijstjes

Online krantensites en blogs gebruiken dit trucje maar al te graag. Mensen zijn aangetrokken tot lijstjes: “5 beste vakantiebestemmingen”, “10 beste spieroefeningen”, “7 gekste foto’s op Pukkelpop”.

De reden dat dit zoveel gebruikt wordt is omdat dit soort titels minder belastend lijken voor het brein, gebruikers weten wat ze kunnen verwachten, en mensen het leuk vinden te voorspellen wat er op het lijstje zal staan. Het geeft ook een bevestigend gevoel als je voorspelling klopt.

5. Instagram logo

Je klikt waarschijnlijk elke dag meermaals op dit app-icoontje. Achter dit ogenschijnlijk simpel logo schuilen echter en paar neuro-principes gebruikt om dit logo extra aantrekkelijk te maken.

Het logo van Instagram

Visual Saliency

Het eerste principe gebruikt in Instagram’s logo is wat neuromarketeers noemen visual saliency, oftewel visuele opvallendheid. Ons menselijk brein filtert inkomende stimuli en geeft voorrang aan die met de hoogste opvallendheid.

Instagram heeft haar logo visueel opvallend gemaakt door gebruik te maken van contrasten. De dikke witte lijn van het fototoestel op een kleurrijke achtergrond creëert een hoge eye-catching visuele opvallendheid.

Propositional density

De tweede techniek die gebruikt wordt om het icoontje aantrekkelijk te maken is het implementeren van een hoge propositionele dichtheid. Dit betekent dat een design heel veel onderliggende betekenis bevat, maar er nog steeds simpel uitziet. Op die manier is een logo eenvoudig voor de ogen, en intrigerend voor ons – onderbewust – brein.

Dit zijn de verschillende onderliggende betekenissen die je uit het Instagram logo kan halen:

  • Er wordt zo simpel mogelijk een camera afgebeeld. Niet zomaar een camera maar een typisch jaren 80 polaroid camera. Dit roept nostalgie, familie-foto’s, leuke momenten en kindertijd op.
  • Op de achtergrond worden enkel warme maar felle kleuren gebruikt. Deze geven het logo een uitstraling van energie en opgewondenheid.
  • Als je goed kijkt kan je ook een zonsondergang herkennen in het Instagram logo. Dit is volgens fotografen het beste moment op foto’s te kunnen nemen, maar straalt ook gezellige avonden uit, plezier, ‘s nachts uitgaan…

Natuurlijk gebeuren al deze connotaties in het onderbewustzijn. Niemand gaat namelijk bewust nadenken over de onderliggende betekenissen van een logo elke keer als hij er op klikt.

Rondingen

Het logo heeft geen scherpe hoeken maar heeft eerder gebogen hoeken. Over het algemeen houden mensen meer van gebogen designs. Een theorie hiervoor is dat scherpe hoekige dingen voor onze voorouders vaak gevaarlijk of pijnlijk waren en daarmee dus een negatieve associatie oproept.

Neuroscience tricks behind Instagram’s new logo – Darren Bridger

Bedankt voor het lezen van deze blogpost! Ook op websites worden veel tips & tricks toegepast, als je meer info hierover wilt kan je mij altijd contacteren op contact@ndvibes.com, Facebook, of LinkedIn.

Auteur: Niel Duysters