NDVibes - Blog
Je klanten betrekken door een Agile werkmethode

Je klanten betrekken door een Agile werkmethode

Je wilt als klant niet meemaken dat je de ontwikkeling van jouw website toevertrouwd aan een ontwikkelingsbureau, om enkele weken later een resultaat via je mailbox binnen te krijgen dat totaal niet voldoet aan jouw verwachtingen. Toch gebeurt dit vaak! Dit probleem kost je vaak extra tijd en geld. Door Agile te werken kan dit voorkomen worden. Maar wat is dat? En wat merk je daarvan als klant? Dat lees je hier!

30 Mar 2020

Agile in a nutshell

Wat het ontwikkelingsbureau in ons voorbeeld fout deed was dat het een opdracht binnenkreeg met alle wensen van de klant, en van start-to-finish aan begon door al die wensen één per één te implementeren.

Echter is er geen rekening mee gehouden dat de wensen van de klant kunnen veranderen tijdens de duur van het project of dat je als webdesigner de wensen van de klant fout interpreteert.

Daarom is het belangrijk in iteraties te werken. Dit is de kern van agile werken. Kort uitgelegd: Eerst werk je de basis uit tot deze helemaal werkt (ook wel Minimal Viable Product genoemd) en is goedgekeurd door de klant. Pas daarna ga je de extra functionaliteiten uitwerken door telkens rekening te houden met feedback van de klant.

SCRUM

Ik kan niet over Agile ontwikkeling spreken zonder Scrum te melden. Scrum is hét steeds meer populair wordende raamwerk dat ontwikkelaars en vooral teams helpt agile te werken. Zie Scrum als een stappenplan en verzameling van tips om zo flexibel mogelijk te werken.

Echter hoef je je als klant gelukkig niks aan te trekken van de in Scrum gebruikte termen zoals Product Backlog, Retrospective, Sprint, of Daily stand-up.

Wat betekent dit voor jou als klant bij NDVibes?

Wat betekent dit nu concreet voor jou als klant bij NDVibes? Hoe ga je dit merken als je mij je website laat ontwikkelen? Hoe gaat dit te werk gaan?

Eerst en vooral is het natuurlijk voor mij belangrijk om te weten wat jij wilt als klant. Een goed gesprek, mail of telefoontje kan hier al voldoende voor zijn.

Vervolgens begin ik aan mijn Minimal Viable Product, dit is in de meeste gevallen gewoon een uitgewerkte pagina. Deze laat ik dan aan jou zien en krijg je direct al je eerste kans strenge feedback te geven. Is alles in orde zo? Zijn de juiste kleuren gebruikt? Is het conform met je huisstijl?

Indien je niet tevreden bent is er geen enkel probleem! Aangezien het maar een enkele pagina is in het beginstadium en geen volledige website kan ik alles nog snel aanpassen. Uiteindelijk gaan we snel een match hebben waarmee ik verder de website kan uitbouwen.

Als dan alle pagina’s gedesigned zijn heb je weer een kans om feedback te geven. Als alles in orde is kan ik beginnen aan de ingewikkeldere functionaliteiten (denk aan een blog, nieuwsbrief,...).

In het kort: Alles wordt iteratief in kleine stukjes uitgewerkt en bij elk stukje kan je jouw mening en feedback geven!

Op deze manier hoef ik niet iets helemaal dubbel of opnieuw doen. Vaak is het aanpassen van zaken die in het begin van het traject bepaald worden ook niet evident op het einde (denk aan kleuren, huisstijl,...). Gelukkig zijn we vaak in contact gebleven zodat we ten alle tijde op dezelfde lijn zaten!

Met Agile development werk ik je project sneller, flexibeler, en helemaal naar jouw bedoeling uit! Plus samen besparen we kosten en tijd die anders zouden voortvloeien uit dubbel werk of slechte resultaten!

Auteur: Niel Duysters