NDVibes - Blog
Je klanten betrekken door een Agile werkmethode

Je klanten betrekken door een Agile werkmethode

Je wilt als klant niet meemaken dat je de ontwikkeling van jouw website toevertrouwd aan een ontwikkelingsbureau, om enkele weken later een resultaat via je mailbox binnen te krijgen dat totaal niet voldoet aan jouw verwachtingen. Toch gebeurt dit vaak! Dit probleem kost je vaak extra tijd en geld. Door Agile te werken kan dit voorkomen worden. Maar wat is dat? En wat merk je daarvan als klant? Dat lees je hier!

31 Mar 2020

Agile in a nutshell

Wat het ontwikkelingsbureau in ons voorbeeld fout deed was dat het een opdracht binnenkreeg met alle wensen van de klant, en daar van start-to-finish aan begon door al die wensen één per één te implementeren.

Echter is er geen rekening mee gehouden dat de wensen van de klant kunnen veranderen tijdens de duur van het project of dat je als webdesigner de wensen van de klant fout kan interpreteren.

Daarom is het belangrijk om in iteraties te werken, dit is de kern van agile werken. Kort uitgelegd: Eerst werk je de basis uit totdat deze helemaal werkt en is goedgekeurd (ook wel Minimal Viable Product genoemd). Pas daarna ga je de extra functionaliteiten uitwerken door telkens rekening te houden met feedback van de klant.

SCRUM

Ik kan niet over Agile ontwikkeling spreken zonder Scrum te melden. Scrum is hét steeds meer populair wordende raamwerk dat ontwikkelaars en vooral teams helpt om agile te werken. Zie Scrum als een stappenplan en verzameling van tips om zo flexibel mogelijk te werken.

Echter hoef je je als klant gelukkig niks aan te trekken van de in Scrum gebruikte termen zoals Product Backlog, Retrospective, Sprint, of Daily stand-up.

Wat betekent dit voor jou als klant bij NDVibes?

Wat betekent dit nu concreet voor jou als klant bij NDVibes? Hoe ga je dit merken als je jouw website door mij laat ontwikkelen? Hoe gaat dit te werk gaan?

Eerst en vooral is het natuurlijk belangrijk dat ik weet wat jij als klant wilt. Een goed gesprek, mail of telefoontje kan hier al voldoende voor zijn.

Vervolgens begin ik aan mijn Minimal Viable Product, dit is in de meeste gevallen gewoon een uitgewerkte pagina. Deze laat ik jou dan zien en hier krijg je dan ook meteen de kans om feedback te geven: Is alles in orde? Zijn de juiste kleuren gebruikt? Is het conform met je huisstijl?

Niet tevreden? Geen probleem! Aangezien het maar één enkele pagina in het beginstadium is, en geen volledige website, kan ik alles nog snel aanpassen. Uiteindelijk gaan we snel een match hebben waarmee ik verder de website kan uitbouwen.

Wanneer alle pagina’s dan gedesigned zijn heb je weer een kans om feedback te geven. Als alles in orde is kan ik beginnen aan de meer complexe functionaliteiten (denk aan een blog, nieuwsbrief,...).

In het kort: Alles wordt iteratief in kleine stukjes uitgewerkt en bij elk stukje kan je jouw mening en feedback geven!

Op deze manier hoef ik geen dubbel werk te doen. Het is daarbij ook niet evident om op het einde zaken aan te passen die al in het begin van het proces bepaald werden. Gelukkig zijn we vaak in contact gebleven zodat we ten alle tijde op dezelfde lijn zaten!

Met Agile development werk ik jouw project sneller, flexibeler, en helemaal naar jouw bedoeling af! Plus samen besparen we kosten en tijd die anders zouden voortvloeien uit dubbel werk of slechte resultaten!

Auteur: Niel Duysters